La festa Gegantera arriba a Santa María del Camí al centre cultural Cas Metge Rei dia 05 de Maig de 2007, on es presentaren els nostres gegants en SOLER EL BANDEJAT I NA MARIA DE COANEGRA apadrinats per n'Aina la geganta de Binissalem i en Cabrit el gegant d'Alarò amb una gran trobada de gegants de pobles veïns.
Va estar envoltada d'una sèrie d'activitats prèvies entre elles la diada de sant Jordi que voltà en torn a la figura dels gegants, representacions teatrals de les "llegendes i rondalles santamarieres", activitats per exposicions i conferències en torn a la història dels gegants de mallorca, etc..
Del dia de la presentació, podem destacar la decoració de la plaça de la vila a l'estil medieval amb teles de colors als balcons i finestres. La il.lusió i les ganes de fer festa i poble a travès de la cultura es mostraren a la nostre vila en forma de gegants. Kake Portas és el constructor d’aquestes figures. La seva construcció li ocupà més o manco tres mesos. També cal destacar que foren un grup de cosidores de la vila santa-mariera les encarregades de confeccionar els vestits d’aquesta parella de gegants.
En Soler, el bandejat,representa un d’aquells fugitius de la justícia que poblaren l'illa de Mallorca durant alguns segles. En Soler, molt cercat per la justícia, s’amagà a una cambra situada al campanar de l’església de Santa Maria del Camí i allà visquè clandestinament fins que es va aplicar el perdó general, quan va poder sortir i esser lliure.
Na Maria de Coanegra representa una nineta, innocent, de casa pobre, que, amb l’ajuda de la visió d’una fada espectral i un ritual fet a partir de l’encesa dins l’església d’un ciri de set lliures (segons indicava aquesta jaia), aconsegueix obtenir un tresor encantat que treurà de la misèria la seva família. Amb l’encesa del ciri, es va produir un gran tro. Era el moment precís en què s’havia format, gràcies a l’acte de na Maria, l’avenc de Son Pou a la Serra de Coanegra.
Un Any després arriben els sis Capgrossos que representen personatjes del llibre LLEGENDES I RONDALLES SANTAMARIERES: Sa Cusseta negra, el Nanet del garrover, Es Jai dels Molinets, Es moro, N'Elena la molinera i n'Argenta de Terrades. Aquests surten a tots el actes als que són convidats, pero el seu dia és EL DIA DE SANT JORDI on fan el seu ball acompanyats pels músics de la colla amb la tonada dels capgrosos
Rera la curolla dels més joves, l'any 2016 es decideix afegir una peça nova en forma de gegantó amb manotes, però a la vegada distinta de totes les conegudes. Neix la peça coneguda com SA BUBOTA, peculiar per tenir dues cares i escopir aigua per una
d´elles. Es un personatge recollit tambè al llibre de Mossèn Josep Capó i Mateu Morro on es descriuen llegendes i rondalles que son ben conegudes pels Santamariers i Santamarieres i no serà la darrera.
L´any 2020 i donada la necessitat de que els més petits de la colla tinguesin la seva propia peça, es encomanada a Kake Portes el diseny d´una mulassa amb les carecterisitiques d´una de les rondalles Santamarieres. Malauradament, en GELAT, nom de la nova construcció, no va poder ser estrenada fins el 2022 amb una gran festa