Presentació Colla de Gegants de Santa Maria del Camí

Quan la tardor del 2006 tenyia de groc i marrons les vinyes  de la nostres contrades, un reduït grup de santamarieres i santamariers, recolzats per l’Ajuntament, decidiren tirar endavant la creació de una colla de gegants pel nostre poble. D’aquell grup de persones, nasqué l’anomenat  Grup de Feina  que tenia entre mans una finalitat molt concreta: escollir i donar forma als que havien de ser els futurs Gegants de Santa Maria del Camí.

Durant un bon grapat de mesos, les reunions a la Biblioteca de Cas Metge Rei, varen ser constants, intenses i realment interessants. Els integrants del Grup de Feina es mostraven implicats en l’assumpte; tothom tenia ganes de participar i aportar idees.

Hi havia que escollir uns gegants pel poble de Santa Maria del Camí. Però, com havien de ser aquestes figures, que havien de representar? Si es pegava una ullada al panorama geganter de la nostra illa en aquell moment, es podia realitzar la següent classificació de gegants: els que representaven a pagesos mallorquins (Palma, Sa Pobla, Alcúdia, Muro,…); els que representaven a personatges històrics (Rei Jaume I, Rei Sanç, Rei Jaume III, En Cabrit i en Bassa,…); els que simbolitzaven oficis tradicionals (vermadors, sabaters, pescadors, carboners,…); i els personatges de rondalles (Es Gegant des macolí, Na Maria enganxa,…)

L’any 1988, la Casa de la Vila edità dins Col·leccions de l’Ajuntament el llibre titulat Rondalles i Llegendes santamarieres,  un aplec d’aquestes recollides per Mn. Josep Capó i Joan, i Mateu Morro i Marcé. Malgrat l’ atractiu contingut de l’obra, aquesta es trobava pràcticament oblidada recolzada a una de les prestatgeries de la biblioteca i dins qualque calaix de domicilis particulars. La decisió entre els membres del Grup de Feina, fou unànime: farem uns gegants de rondalla que sien part de la nostra història.

Després d’una completa lectura de les rondalles, el grup adoptà una de les seves decisions més importants. Ja hi havia acord:  el gegant representaria a n’en Soler el bandejat i la geganta a na Maria de Coanegra personatges ambdós extrets del llibre ressenyat concretament de les rondalles Soler, el bandejatL’avenc de son Pou .

La construcció dels gegants  s’encarregà a  Mariano “Kake” Portas, artista instal·lat a Esporles (Mallorca) i constructor d’altres parelles de gegants i bèsties de foc de la nostra illa.  Malgrat fos ell qui donà forma a les noves figures,  varen ser els components del grup de feina els qui anaren definint els trets personals de ambdós gegants a les diferents visites que realitzaren al taller de l’escultor.  De les figures, cap i mans foren modelats en fang per a continuació fer-ne un motllo d’escaiola del que posteriorment s’obtingueren unes noves peces construïdes aquesta vegada en fibra de vidre. El cos dels gegants fou elaborat amb poliuretà expandit que s’ubicà sobre una estructura de fusta, la que es emprada pels portadors per transportar els gegants.

Les robes d’ambdós gegants varen ser elaboraren per l’ esposa d’en Kake, i altres cosidores esporlarines.  El grup de feina, a l’hora d’escollir les robes, demanà assessorament a Guillem Bernat, director d’Aires Sollerics i entès en indumentària tradicional, per d’aquesta manera, vestir als nous personatges de la manera més correcta i adient a l’època. L’elecció dels complements (joies, cinturó,…) deixà els gegants a punt per ésser presentats.

Els gegants van ésser batejats dia 5 de maig de 2007 dins del marc de la I Trobada de Gegants de Santa Maria del Camí. A l’esdeveniment  hi participaren un nombrós nombre de colles de l’illa i el Gegant Mimo arribat des de Menorca de la mà dels Geganters Queta. L’acte es celebrà a la Plaça de la Vila que era plena de gom a gom de santamariers que amb la seva presència i les seves mamballetes donaren la seva aprovació i benvinguda als veïns de més alçada.

Al cap d’un any , i després d’haver participat ja a algunes de les trobades geganteres, es féu la presentació de la Colla de Capgrossos. La integren 6 figures, dues infantils i quatre adultes: sa cusseta negra, es nanet des garrover, n’Argenta de Terrades, es Jai des Molinets, n’Elena la Molinera i es Moro. Tots ells, són personatges de rondalla extrets de la mateixa font de la que neixen els gegants.  Van ser construïts per Kake Portas i presentats en societat dia 20 d’abril de 2008 dins del marc de la Festa del Llibre. L’acte, que  primeres s’havia de dur a terme a la Plaça de la Vila, es celebrà finalment a l’auditori de Ses cases dels mestres a causa de les inclemències meteorològiques. Color, música  i festa  foren els ingredients d’un acte que comptà amb la participació dels alumnes d’ESADIB (Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears). Des d’aquest dia, els capgrossos acompanyen als gegants en les seves sortides. A més, per Sant Jordi, duen a terme el seu ball davant grans i petits.

La Colla de músics de la Colla de Gegants de Santa Maria del Camí, la formen una quinzena d’aquests. Des d’un principi, l’associació expressà la seva voluntat de fugir del típic  acompanyament musical que presentaven les colles geganteres de l’illa  del moment (xeremies, fobiol i tamborino) decantant-se per una música més mediterrània, més global  i en la que també s’hi escoltassin  altres instruments (grall, tarota, bombo, caixeta,…)  Malgrat això, la colla sempre s’ha  mostrat com a una ferma defensora de les músiques i tonades de la nostra illa.

Actualment (any 2011) integren la Colla de Gegants de Santa Maria del Camí una seixantena de geganters, entre grans i petits. Pot definir-se  aquesta com a una associació familiar en la que pares i fills comparteixen espai i  estimació pels gegants. L’altra adjectiu que defineix a la colla és festiva;  als geganters santamariers els agrada  la festa i fer gaudir a la gent amb els seus balls i passacarrers.

 

  • Destacam